vrijdag 20 februari 2009

Vibskov/Emenius in Middelburg


De komende expositie zal zonder twijfel óók tot gemopper leiden, van mensen die vinden dat het Zeeuws Museum geen vrijplaats is voor hedendaagse kunstenaars, maar een instelling die zich dient te richten op het ontsluiten van de regionale historie en het vertellen van het verhaal van Zeeland. Het museum zal daartegenin brengen dat het dat wel degelijk doet, maar dan wel op zijn eigenzinnige, soms zelfs tegendraadse manier.

Het Scandinavische duo Henrik Vibskov en Andreas Emenius heeft van het museum vrijwel carte blanche gekregen om al hun tien Fringe Projects neer te zetten, een grootscheeps initiatief dat nauwelijks in woorden valt te vatten en dat vooral zal moeten worden ervaren. Het totale gebouw gaat er momenteel voor op de schop, een deel van de vaste collectie wordt ervoor opgeborgen, inclusief enkele wandtapijten. Gisteren mocht ik er alvast rondkijken:



Het wordt zeker een bijzondere tentoonstelling. Prestigieus ook, jaloerse blikken vanuit de Randstad, want Vibskov en Emenius zijn grote jongens en het is op z'n minst opmerkelijk dat de finale van hun gezamenlijke, internationale project juist in Middelburg plaatsvindt. Alleen al de opening, op vrijdag 27 februari, is een waar event waarvoor her en der exclusieve kaarten zijn te bemachtigen.

Aan de Zeeuwen lijkt de opwinding tot nu toe grotendeels voorbij te gaan. Vibskov? Emenius? Nooit van gehoord. En waar heb dat allemaal eigenlijk voor nodig? Laten we eerst het resultaat van de tijdelijke extreme makeover in het museum maar eens afwachten. En voor wie na 27 februari de Abdij toch hoofdschuddend verlaat: later dit jaar staan veel traditionelere, Zeeuwsere exposities op het programma, over onder meer wielrennen en de collectie etnografica van Hans Warren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten