donderdag 16 februari 2012

Zeeuws Museum: Filmen is bewaren


Het filmproject Eilanden van het Zeeuws Museum lijkt langzaam maar zeker op gang te komen. Zo'n 180 video's zijn er inmiddels geüpload via de website die voor het project is opgezet. Het eindresultaat moet in september, tijdens Film by the Sea, in première gaan.

Het doel van Eilanden is het inventariseren van 'het erfgoed van de toekomst'. Het museum heeft, in het kader van de viering van zijn vijftigjarig bestaan, Zeeuwen opgeroepen op video vast te leggen wat zij de moeite van het bewaren waard vinden. Gerenommeerde cineasten gaan met het materiaal aan de slag om daaruit ieder een film te destilleren. Het project is geïnspireerd op het succesvolle Life In A Day.

Toch vraagt het museum nogal wat van de inwoners van de provincie. Het is al lastig om te bepalen wat je het bewaren waard vindt. Nóg lastiger - en bewerkelijker - is om dat ook in beeld vast te leggen. De afgelopen dagen kwamen uiteraard veel beelden van schaatsplezier binnen. Anderen filmen hun omgeving of maken bijvoorbeeld een video van hun hobby, zoals de ontwapenende Joeri die zijn althoorn presenteerde omdat 'het een superinstrument is met een mooie klank'.

Filmen is bewaren, is de gedachte achter Eilanden. Dat begint nu een mooie, almaar groeiende verzameling Zeeuwse beelden op te leveren. Toch lijkt het me nog een hele opgave voor de betrokken filmmakers om daar ook echt iets bijzonders van te maken.

Eilanden is ook via Facebook te volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten