woensdag 29 februari 2012

Album bewijst uitzonderlijk talent van Eva Auad


Vanavond is de officiële presentatie in, jawel, Paradiso in Amsterdam. Zaterdag volgt het eigen Zeeland, met een optreden in De Piek. Dat is een royaal welkom voor het titelloze debuutalbum van Eva Auad. En terecht, want de cd bevestigt wat menigeen die haar de afgelopen jaren heeft gevolgd al wist: de Vlissingse beschikt over een overdaad aan muzikaal talent.

Dat talent kwam enkele jaren geleden bovendrijven tijdens haar deelname aan Popaanzee, waar ze indruk maakte, maar waarbij ze ook duidelijk liet blijken dat ze als singer-songwriter haar eigen weg kiest en daarbij weinig concessies wil doen. Een 'vrije ziel', noemt ze zichzelf. Bij haar deelname aan The Voice of Holland (eind 2010) overdonderde ze de jury met haar auditie, maar liepen haar ambities spaak in het strakke format van het programma.

Het platenlabel Basta Music onderkende haar potentie en bood Auad een platencontract. Dat zorgde ervoor dat ze het album kon opnemen dat ze al jaren in haar hoofd had. Het resultaat overtuigt, blijkt nu. In pakweg driekwartier laat Auad een bijna duizelingwekkende mengeling van stijlen horen, van - bijvoorbeeld - de funky opener (en eerste single) What I Really Do via de opmerkelijke tango-explosie If You Love Me tot en met de aangeklede pianoballad-achtige Creating Misconclusions.

Auad bewijst zich als songwriter, want de nummers zitten geraffineerd in elkaar zonder onnodig complex te worden. Maar bovenal excelleert ze als zangeres. ,,Her voice is an instrument totally at her command, she blows away all your typical pyrotechnical divas", zegt Ken Stringfellow (niet de eerste de beste), die samen met JB Meijers het album vaardig produceerde. Tegen zijn woorden valt weinig in te brengen.

Hoogtepunten zijn, wat mij betreft, het subtiel opgebouwde Traveling, het tamelijk onweerstaanbare slotnummer The Letter en, vooralsnog mijn favoriet, Wondering. Dat de al uit de Popaanzee-periode bekende nummers Roll It Over Me en On The Loose zeker niet onderdoen voor de rest, is geen teken van gebrek aan progressie, maar bewijst vooral hoe ver ze toen al was.

De meeste nummers van het album zijn te beluisteren via haar website en via Soundcloud. Hieronder wat video-opnamen die ik maakte bij Auads optreden in 't Beest in Goes, in januari van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten