dinsdag 2 december 2008

Culturele stoelendans

De culturele stoelendans in Zeeland lijkt goeddeels achter de rug: Rutger Wolfson van De Vleeshal naar Filmfestival Rotterdam, Lorenzo Benedetti van Duitsland naar De Vleeshal, Ruud van Meijel van Zeelandia/Zeeland Nazomerfestival naar Toneelgroep Oostpool, Henk Schoute (foto) van De Karavaan naar Zeelandia/Zeeland Nazomerfestival, Valentijn Byvanck van Zeeuws Museum naar Nationaal Historisch Museum, Ton Verbree tijdelijk naar Zeeuws Museum, Leo Hannewijk naar Filmfestival Breda maar ook aanblijvend bij Film by the Sea en Ruud Kuper van Film by the Sea naar Rijswijkse Schouwburg.

En wat is de voorlopige balans voor Zeeland? In elk geval nog geen garantie voor een duidelijk nieuwe impuls voor de cultuur in de provincie. Het driemanschap Wolfson-Byvanck-Van Meijel heeft met zijn prikkelende benadering veel tot stand gebracht, maar tegelijkertijd is het goed dat het trio op tijd plaats maakt voor nieuw, jong bloed.

Benedetti is ook nog jong, heeft volop inhoud, maar het is nog de vraag of hij niet te academisch is om echt wat in Zeeland los te maken. Schoute is reeds 54, met een schat aan ervaring in Noord-Holland, maar ook een onbekende in en voor Zeeland. De eerste indruk is zeker positief, al zal nog moeten blijken in hoeverre hij zijn - noodzakelijke - eigen stempel op het festival en het theaterproductiehuis kan drukken.

Het Zeeuws Museum doet het voorlopig met oud-burgemeester en mosselman Verbree, die de komende maanden op de winkel zal passen, in afwachting van een opvolger voor Byvanck. En bij Film by the Sea wordt alles eigenlijk weer zoals het tot dit jaar was.

Kortom, nog geen gedurfde en spraakmakende benoemingen, nog geen duidelijk nieuw elan, nog geen zekere vernieuwing, nog geen reden voor euforie, maar tegelijk ook nog geen reden voor pessimisme. Wat niet is, kan nog komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten