zaterdag 20 december 2008

Kunde of politiek opportunisme?

De keren dat ik de Zeeuwse Statenleden over cultuur hoorde delibereren, kreeg ik - hoe zeg je dat nu netjes... - niet bepaald de indruk dat men buitengewoon grote affiniteit met het onderwerp had. Uitzonderingen daar gelaten, natuurlijk. Soms was het zelfs verbijsterend om te zien hoe weinig zij op de hoogte zijn, maar wel een bepalende stem hebben in de toekomst van culturele organisaties.

De verheugende uitkomst van de discussie over de Cultuurnota, gisteren, lijkt het tegendeel te bewijzen. Op de nota - met de verdeling van de structurele cultuursubsidies voor de komende vier jaar - viel al weinig af te dingen, maar de politici besloten gisteren nog eens bijna drie ton per jaar extra aan subsidies te geven en dat bovendien uit het 'eigen' statenbudget te betalen. De gelukkigen: Zeelandia/Zeeland Nazomerfestival (+200.000 euro), CBK Zeeland (+45.000 euro), Zeeuws kamerorkest TY (+15.000 euro) en Het Zeeuws Orkest (+20.000 euro).

Verbazingwekkend hoe genereus men ineens is, en dat is in deze financiel toch mistroostige tijden. Daaruit blijkt vooral dat lobbyen, inspreken, zeuren, echt kan helpen. Kunde of politiek opportunisme van de politici - het doet er niet meer zoveel toe. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Zeker wat het Nazomerfestival betreft is het mooi dat we nu elk jaar op een grote productie kunnen rekenen. Dat was hard nodig.

Overigens viel gedeputeerde Harry van Waveren, doorgaans toch behoorlijk terzake kundig, ook even door de mand. Op de tamelijk onzinnige oproep van de SP om meer cultuur van elders in het land naar Zeeland te halen, zei hij dat dat al volop gebeurt en noemde als voorbeeld de 'interessante expositie' momenteel bij CBK Zeeland met 'werk van kunstenaars uit Rotterdam'. Die tentoonstelling heet De Rotterdamse selectie, maar als Van Waveren er was geweest, dan had hij geweten dat er uitsluitend werk van Zeeuwse kunstenaars is te zien.

(foto: Het Zeeuws Orkest)

1 opmerking:

  1. Onkunde of politiek opportunisme- het doet er niet toe.De echte, in dit verband zeeuwse, kunst speelt ergens anders. Op een voor de subsidiegever, adviesburo's en kunstambtenaren onbereikbare plaats.

    BeantwoordenVerwijderen