zondag 17 mei 2009

New Cool Collective & Deelder


(foto: Guus Krol, via Flickr)

Over een kleine twee weken begint de derde editie van het International Jazz Festival Middelburg. Het evenement heeft de ambitie om uit te groeien tot een van de belangrijkste jazzfestivals van Nederland, na North Sea Jazz uiteraard. Aan de programmering zal het in elk geval niet liggen, want na de succeseditie van 2008 halen Willem Kniknie en de zijnen opnieuw een aantal kleppers naar Middelburg, onder wie Dave Holland, Courtney Pine en Gino Vannelli. (Zie voor het complete programma hier).

Als tweede voorproefje op het festival - na de Noorse trompettist Nils Petter Molvaer vorige maand - trad gisteravond in de Stadsschouwburg New Cool Collective op, samen met Jules Deelder en saxofonist Ger Sax. Het was het op een na laatste concert van hun succesvolle samenwerking, die in 2007 ontstond.

Waar het concert van Molvaer menigeen wat tegenviel, pakte NCC een redelijk gevulde zaal moeiteloos in, bijna net zo indrukwekkend als twee jaar geleden toen het collectief op het Abdijplein speelde. Een zeer afwisselende set, van blues tot dampende en op Afrikaanse ritmes gestoelde jazz.

Deelder droeg voor (begeleid door de band), liet zijn favoriete muziek horen, speelde mee, maar droeg bovenal de liefde voor de jazz uit. Soms was het wat flauw (zoals in de 'AOW-calypso'), maar veel vaker indrukwekkend.

En NCC bewees haar kracht: acht topmuzikanten die vooral erg veel plezier uitstralen in het maken van muziek. Mannen zoals bandleider Benjamin Herman, de geweldige drummer Joost Kroon maar vooral gitarist en publiekslieveling Anton Goudsmit, die bij zijn solo's heerlijk tekeergaat, zoals (zie de video) in Lang Lang.

Na afloop kon iedereen alleen maar instemmen met Deelders woorden: jazz was, jazz is, jazz blijft.

<

1 opmerking:

  1. running culture24 mei 2009 om 22:33

    inderdaad rolf een heerlijk optreden en wat een gitarist die anton goudsmit!

    BeantwoordenVerwijderen