vrijdag 22 mei 2009

Theaterseizoen 2009-2010



Vandaag is de theatergids 2009/2010 van Stichting Theaterexploitatie Zeeland uitgekomen. Al bladerend viel me een aantal zaken op:

  • Ik vond maar liefst drie exemplaren (op één naam) in de bus en hoorde ook van anderen dat ze meer dan één gids hebben ontvangen. Lijkt me weggegooid geld of zijn die extra exemplaren bedoeld om verder te verspreiden? Vaste klanten als mede-distributeur?

  • Steeds meer partners sluiten zich bij de theatersamenwerking aan. Nu ook: Spiegeltheater, Minithater, Zeelandia en Muziekpodium Zeeland. Dat maakt de gids steeds completer, maar doordat nog niet iedereen meedoet - boven de Westerschelde bijvoorbeeld Borsele, Reimerswaal en Tholen - word je als theaterliefhebber soms enigszins op het verkeerde been gezet. Freek de Jonge staat bijvoorbeeld met een 'unieke, experimentele voorstelling' aangekondigd voor 19 september in 't Beest in Goes. Je moet dan maar net weten dat hij een dag eerder al in De Stenge in Heinkenszand optreedt en op 12 september in Luctor et Emergo in Rilland.

  • Het aanbod is opnieuw groot, om niet te zeggen overweldigend. Alleen in deze gids staan al zo'n 530 voorstellingen. Tel daar nog De Spot, De Wegwijzer, Podium Reimerswaal, Borsele, Tholen, Scheldetheater, Ledeltheater en Porgy en Bess bij op, dan kom je in de buurt van de duizend. In Zeeland! Hoe meer, hoe beter, zal men zeggen, maar soms is door de bomen het bos niet meer te zien.

  • Er gaan weer heel veel mooie dingen gebeuren. Om maar een paar pareltjes uit de persoonlijke vijver te vissen: Philip Glass (26 september), Chi Coltrane (9 oktober), Marc Ribot's Ceramic Dog Quartet (21 oktober), Gino Vannelli (7 november), James Carter (11 november), Amanda Strydom (1 december), Ploctones (20 januari), Bill Wyman (28 januari), Faulty Towers (2-7 februari), Ravi Coltrane (24 maart), Julien Clerc (17 april).

  • Hoe mooi dat rijtje ook is, veel is 'wegens succes geprolongeerd'. Ribot, Vannelli (volgende week op jazzfestival in Middelburg), Carter, Wyman, Ravi Coltrane - ze komen allemaal niet voor het eerst naar Zeeland... Dat maakt de opwinding toch een stuk minder.

  • Nieuws vanuit de Zeeuwse hoek: de cd Wolkenatlas wordt op 13 september gepresenteerd, het Middelburgs Theater speelt in najaar Het dagboek van een kamermeisje (naar roman van Octave Mirbeau), Zeeuwse Komedie speelt in najaar Nu even wel van Maria Goos, Danny Vera presenteert later dit jaar nieuwe cd (Pink Flamingo), Koninklijke Oratoriumvereniging viert 175-jarig bestaan (21 november), Maikel Harte doet opnieuw eindejaarsshow (Stoverij, de musical), Bløf gaat wéér het theater in (14-15 januari in Middelburg) en Zeelandia komt in voorjaar 2010 met voorstelling over Mathilde Willink.
  • 1 opmerking: