maandag 28 december 2009

Freeks Zeeland


,,Zeeland is bovenal mijn provincie (...) Zeeland blijft de eerste verliefdheid.", zei Freek de Jonge. Gisteravond was bij de VPRO de 'Zeeuwse'  aflevering in zijn 'cabadocu'-serie Freeks Nederland, waarin hij op zoek gaat naar locaties uit zijn jeugd, om de 'lokale gevoelstemperatuur' te peilen.

De Jonge doet dat goed, niet sentimenteel, maar met een mooie mengeling van betrokkenheid en afstand. Waarheid en verzinsels liepen ook door elkaar. Eigen herinneringen worden vermengd met feiten en fantasie tot een nieuw, typisch Freek-verhaal, met als rode draad de aangenomen neef Raf.

De Ramp komt uiteraard uitgebreid aan bod, maar veel meer dan dat. Ook bijvoorbeeld de geschiedenis van Kamp Westkapelle (Koert Davidse maakte er een mooie documentaire over), hoewel De Jonge daar destijds zelf geen weet van had. ,,Er gaat veel geschiedenis aan je voorbij."

Ontroerend is het slot, als Rudy de Queljoe (Dragonfly, Brainbox, Massada, etc) op het podium komt. Samen spelen ze de Zeeland Blues:

De Mississippi van Zuid-Beveland
Is de Schelde met zijn Sas
Wij hoefden geen katoen te plukken
Wat bessen, als het zomer was
Temidden van de Zeeuwen
Ben ik opgegroeid in Goes
Te preuts voor het leven
Te blank voor de blues

De volledige uitzending is hier terug te kijken.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb ontzettend genoten van de Zeeuwse uitzending van Freek de Jonge.
    Veel herkenning, ook nieuwe informatie over met name het kamp Westkapelle waarin Ambonese mensen veel hebben afgezien.
    Graag zou ik het boek lezen van Hans.. over het ambonese kamp in Westkapelle. Wie kan mij de juiste naam van de schrijver en titel vertellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ ldew Het gaat om het boek Ambonezenkamp Westkapelle 1956-1957 van Hans Sakkers.

    BeantwoordenVerwijderen