donderdag 1 maart 2012

Wim Hofman benoemd tot Roverhoofdman

In De Balie in Amsterdam werd vanmiddag de winnaar van de 25e Woutertje Pieterse Prijs onthuld. Deze prestigieuze prijs op het gebied van kinder- en jeugdboeken bleek te zijn toegekend aan Ted van Lieshout, voor zijn boek Driedelig paard. Aan de prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. ,,Een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek", oordeelde de jury.

Het aardige van de uitreiking was dat vanwege het 25-jarig bestaan ook een jubileumboekje werd gepresenteerd, Voort weer gespoord naar een nieuw avontuur getiteld. Daarin wordt teruggeblikt op alle winnende boeken tot nu toe, maar ook heeft een speciale jury van jeugdliteratuurkenners (Bregje Boonstra, Suzanne Hertogs, Annemie Leysen, Bas Maliepaard en Mirjam Noorduijn) alle 24 eerder bekroonde boeken opnieuw besproken en beoordeeld. Vijf boeken, de zogenaamde Roverhoofdmannen (een verwijzing naar roverhoofdman Glorioso uit Multatuli's Woutertje Pieterse), zijn in het boekje extra belicht.

Een van die vijf is Zwart als inkt van de Vlissingse auteur en kunstenaar Wim Hofman. Zijn boek, een prachtige versie - in woord en beeld - van het verhaal van Sneeuwwitje, werd in 1998 bekroond (en won tevens de Gouden Griffel) en wordt nu terecht andermaal erkend als een monument in de Nederlandse jeugdliteratuur.

Hofman deelt de Roverhoofdman-eer met Imme Dros met Annetje Lie in het holst van de nacht (in 1988 de eerste winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs), Toon Tellegen met Bijna iedereen kon omvallen (1994), Joke van Leeuwen met Iep! (1997) en Benny Lindelauf met De hemel van Heivisj (2011).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten