zondag 27 september 2009

Nieuw kunstblad: decreet

Zeeland is een opvallend kunstblad rijker: decreet. Het werd gisteren gepresenteerd bij Caesuur in Middelburg. De initiatiefnemers hebben er iets bijzonders van gemaakt.

'decreet moet bij voorkeur in een stille, tot contemplatie uitnodigende, ruimte worden genuttigd, zo staat in de hilarische 'bijsluiter'. Om maar aan te geven dat het allerminst 'gewoon een tijdschrift' - zoals de ondertitel luidt - is.

Het blad wil kunstenaars vooral een podium bieden, zoals de redactie - Machteld van der Wijst, Hans Bommeljé, Ramon de Nennie en Robbert Jan Swiers - vrijdag in een interview in de PZC vertelde. Elke pagina wordt daardoor bijna een kunstwerk op zich, met in het eerste nummer bijdragen van onder anderen Mark van de Graaff, Lucy de Graaf, Ko de Jonge, Aagje Feldbrugge en de initiatiefnemers zelf.

Een mooie toevoeging is de bijgevoegde cd. Daarop zijn de tentoonstellingen Subjects van Edouard van de Velde en Annabel Garriga (onlangs in Caesuur) en Danse macabre van Lucy de Graaf in beeld - en klank - gebracht. Ook bevat het schijfje beelden van Hans Bommeljé en enkele nummers van Robbert Jan Swiers met bijpassende beelden van Ramon de Nennie.

Vier keer per jaar moet decreet gaan verschijnen. Benieuwd of de redactie dat ritme volhoudt. De initiatiefnemers leggen zich in elk geval niet al te zeer vast. Abonnementen zijn bijvoorbeeld niet mogelijk. 'U dient zelf het verschijnen van een volgend nummer in de gaten te houden via aankondigingen of door regelmatig op de website te kijken', staat er in het colofon. Welke website dat dan is, blijft onvermeld. Van deze word je voorlopig weinig wijzer.


Redactielid Macheld van der Wijst verkoopt via het raam de eerste nummers van decreet.

3 opmerkingen:

  1. Leuk! Er gebeurt steeds meer op kunstgebied in de Noordstraat. Ik vind het prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb het blad sinds vanmiddag in huis. prachtig! een geweldig initiatief.

    BeantwoordenVerwijderen