vrijdag 25 september 2009

Vlissingen vs. Utrecht

Na tien dagen bivakkeren bij Film by the Sea een dagje uitgeblazen bij... het Nederlands Film Festival in Utrecht. Met twee filmfestivals zo dicht op elkaar, is een vergelijking onvermijdelijk.

Natuurlijk is 'Utrecht' veel groter, wat bezoekerscijfers en aantal films bijvoorbeeld ruim het drievoudige. Maar is het daarmee ook leuker? Wat 'Vlissingen' zo aardig maakt, is dat alles zich op één plek afspeelt, wat het festivalgevoel versterkt. Bij het Nederlands Film Festival (NFF) zijn - net als bij het festival in Rotterdam - de voorstellingen en evenementen verspreid over een groot aantal bioscopen en locaties. Als hart fungeert het tijdelijke paviljoen op de Neude - met een restaurant, de centrale kassa en een theaterzaal - maar het is relatief bescheiden en meer een ontmoetings- dan een verblijfplek.

Het NFF geeft vooral een update van stand van zaken in de Nederlandse film, terwijl je bij Film by the Sea veel meer 'ontdekt', films van de hele wereld die wellicht nooit de Nederlandse bioscopen halen, maar waaronder zich toch regelmatig pareltjes blijken te bevinden. De ware cinefiel wordt, meer dan Utrecht, in Vlissingen uitstekend bediend. Jammer dat het maar tien dagen per jaar is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten