zondag 26 september 2010

Vader en zoon De Nooijer & Jane


Paul en Menno de Nooijer hebben weer iets bijzonders tot stand gebracht: Jane, samen met de in Goes geboren componist Jorrit Tamminga en de musici Erik Bosgraaf en Ishar Elias. Komende woensdag en donderdag is de multimediale voorstelling te zien in het kader van het Nederlands Film Festival in Utrecht, vrijdag 8 oktober volgt de Grote Kerk in Veere, bij Muziekpodium Zeeland.

Menno de Nooijer en Jorrit Tamminga waren gisteravond laat te gast in de talkshow (vanaf 53'50) van het Nederlands Film Festival, gepresenteerd door Claudia de Breij. Ze probeerden daar uit te leggen wat Jane precies is. Dat viel niet mee. Zoals vaak bij vader en zoon De Nooijer gaat het om een 'zinnenprikkelend oerwoud van multimediale indrukken', dat zich lastig in woorden laat vatten.

Gebruikmakend van moderne technieken verbeeldt Jane de relatie tussen man en vrouw. In een inventieve mix van poëtisch film- en videobeeld, theater en live-muziek, wordt het verhaal verteld van de hedendaagse Tarzan die meer en meer in verwarring raakt over zijn rol binnen de veranderende man-vrouw verhoudingen, zo wordt de voorstelling ook wel omschreven.

De beelden die in Utrecht werden vertoond - en waarvan op de Jane-website nog veel meer te zien zijn - geven een betere indruk. Het De Nooijer-idioom - surrealistisch, soms absurdistisch en met gebruik van onder meer de stop-motion-techniek - is onmiskenbaar. Ze maken nieuwsgierig naar de voorstelling zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten