woensdag 29 september 2010

Fremdkunst bij Fremdtunes

Een beetje vreemd, maar wel lekker. De eerste release van Fremdtunes is een feit, een nieuw en deels in Zeeland geworteld label. Het resultaat is het beluisteren (bijvoorbeeld via de Fremdtunes-site of, zolang dat gaat, via de 3voor12-Luisterpaal) meer dan waard.

We kenden al Fremdkunst, een collectief van voornamelijk DJ's dat zich onderscheidt met bijzondere beats en soundscapes, die op het podium vaak worden gecombineerd met de inbreng van jazzmuzikanten. Initiatiefnemer is de Brabantse producer/DJ Mace (Rogier van Hout), in samenwerking met de Zeeuwse DJ's Optimus (Neels Smeekens) en Vindictiv (Chris Smith). De groep gaf in juni een bijzonder concert op festival Mundial in Tilburg, samen met percussionist Baba Sissoko en trompettist Eric Vloeimans.

Nu is er dus Fremdtunes, opgericht door Mace en Optimus. Hun eerste release is - dat lag voor de hand - B-beats & Soundscapes van Fremdkunst, een nieuwe versie van een demo uit 2007. Het is een album met 'futuristische en cinematografische soundscapes, superfunky beats, georkestreerde filmsnippets, soulvolle samples, scratches, vintage synthklanken en live gespeelde melodieën', zoals het label het zelf omschrijft. En daar is weinig aan gelogen. Het is verrassend gevarieerde muziek, waarin een veelheid aan muziekstijlen is terug te vinden. De plaat is gemasterd in Zeeland, door Budy Mokoginta.

Meer Fremdtunes-releases zijn onderweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten