dinsdag 28 september 2010

(Te?) veel podiumkunst in Zeeland


Voor dit blog wilde ik 'even' het Zeeuwse podiumaanbod van komende maand inventariseren. Dat bleek nog een hele klus te zijn, want als je alles op een rij zet, blijkt er nog veel meer te zijn dan ik in elk geval gedacht had. De lijst bevat al zo'n 160 170 concerten en voorstellingen. Dan heb ik vast nog wel het een en ander, zoals concerten in horecagelegenheden, over het hoofd gezien.

160 podiumevenementen in één maand, in een gebied met net zoveel inwoners als Rotterdam-Zuid (zoals altijd wordt gezegd): dat logenstraft in elk geval elke suggestie dat er in Zeeland 'niks te doen' is. En het is niet alleen maar kwantiteit, want er zit - op elk gebied - ook genoeg fraais tussen.

Is het - zeker in het licht van de lopende bezuinigingsdiscussie - niet té veel? Je zou bijna zeggen van wel. Zeker op de vrijdagen en zaterdagen zijn er vaak tien dingen tegelijk, op zaterdag 23 oktober zelfs dertien. Het is niet erg waarschijnlijk dat ál die zalen vol zitten.

Zeeland heeft inmiddels ook wel erg veel podia en podiumpjes - meer dan twintig - gekregen, die zorgen voor een divers maar ook versplinterd en voor het publiek nogal eens onduidelijk aanbod. Zeker op Walcheren zit veel overlap in het muziekprogramma (met onder meer Muziekpodium Zeeland, Zeeuwse Concertzaal, Stichting Kamermuziek Zeeland, Stichting Incanto), zoals ook de provincie al heeft gesignaleerd.

Hoezeer het ook z'n charme heeft dat er 'overal wat te doen' is in Zeeland, is meer samenwerking - of in elk geval meer afstemming - gewenst. Om niet te zeggen: noodzakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten