zondag 21 november 2010

Het heerlijk zinkende schip van Blaudzun

Noem het voorzienigheid. Of toeval. Op 20 november 2009 trad Blaudzun op in De Spot in Middelburg. Gisteravond, op de kop af een jaar later, stond hij opnieuw op dat podium, ditmaal in het kader van zijn Midnight Room Tour. Inmiddels is hij een nieuwe, groeiende schare bewonderaars rijker, dankzij zijn alom geprezen album Seadrift Soundmachine, dat begin dit jaar verscheen.

,,Dit kan een mooie traditie worden", zei de singer-songwriter zelf over de datumkwestie. ,,Vorig jaar hebben we hier onze nieuwe liedjes uitgetest. Middelburg hebben ze overleefd." Inderdaad, glansrijk zelfs, want Blaudzun maakt zeldzaam mooie muziek. Dat bleek al op zijn titelloze debuutplaat uit 2008 en dat bevestigde hij met verve met Seadrift Soundmachine.

Blaudzun, ofwel Johannes Sigmond, is de Hollandse meester van de sfeervolle melancholie. Zijn jongste album heeft hij zelf omschreven als muziek voor op een zinkend schip. De wijze waarop hij deze brengt, met zijn karakteristieke hoge stem en snik, zorgt er echter voor dat menigeen zich maar al te graag inscheept om zich te laten overspoelen door diens ballades op drift.

Op het podium wint Blaudzuns muziek alleen maar aan kracht, aan intensiteit. Begeleid door een inmiddels vijfkoppige band van multi-instrumentalisten, met onder anderen broer Jakobus Sigmond op gitaar, wist hij de aandacht moeiteloos vast te houden. De contrasten in stemmingen waren vaak groot. Een vrolijk meegeklapte uitvoering van Quiet German Girls werd direct gevolgd door het ingetogen Streetcorner Shouter, waarna de singer-songwriter het sfeervolle Jezebelle - vermengd met een flard I'm On Fire van Springsteen - opbouwde tot een fraaie climax.

Voor je het weet, betitel je de hele setlist als een hoogtepunt, maar Wolf's Behind The Glass mag zeker niet onvermeld blijven. Een 'klein', akoestisch nummer, waarbij de frontman zichzelf begeleidde op de ukelele. Zo simpel, zo mooi.

Hoewel Blaudzun vaak een muzikaal 'nachtdier' wordt genoemd, was hij ruim voor twaalven klaar. Na 55 minuten was de eigenlijke set helaas al gedaan. In de toegift volgden nog drie nummers, waaronder een verrassende uitvoering van Bob Marleys Redemption Song en als afsluiter het al bijna klassieke Loveliesbleeding.

,,We komen graag op 20 november 2011 terug", zei Blaudzun. Wij ook.


Setlist
Sunshine Parade
February Flare
Quiet German Girls
Streetcorner Shouter
Jezebelle
Midnight Room
California
Wolf's Behind The Glass
Light-O'-Love
Blindspot
-------
Redemption Song
The Choking Game
Loveliesbleeding

Bekijk ook het fotoverslag van Marcelle Davidse.

Watisnouje.nl sprak met Blaudzun:

2 opmerkingen: