dinsdag 2 november 2010

Klimaatfoto's schetsen somber beeld

Werk van Yuri Kozyrev, een van de deelnemers aan Consequences.
Consequences, zo heet de internationale fototentoonstelling die sinds eind vorige week te zien is in de Grote Kerk in Goes. De expositie is opgezet in het kader van de Zeeuwse Klimaatweek en presenteert series van negen vooraanstaande fotografen, die verspreid over de wereld de gevolgen van de klimaatverandering in beeld hebben gebracht.

Er zit prachtig werk bij - onder meer van de befaamde Nederlandse fotograaf Kadir van Lohuizen (in het Amazonegebied) - maar de bezoeker verlaat uiteindelijk behoorlijk bedrukt de kerk, want de deelnemers schetsen gezamenlijk wel een heel somber en soms zelfs apocalyptisch beeld van de conditie van de aarde.

De tentoonstelling wekt vooral de indruk dat de wereld weldra volledig ten onder gaat aan temperatuurstijging, vervuiling, droogte, ontbossing en dennenkevers. Zonder iets aan het probleem te willen afdoen, zijn er naar mijn idee wel erg weinig aanzetten tot relativering, afgezien van bijvoorbeeld de Russische pelgrims die wanhopig bereik zoeken voor hun mobiele telefoon (zie foto boven).

Een ander kritiekpunt(je) is dat je vaak net wat meer informatie verlangt. Weliswaar wordt het werk van elke fotograaf apart ingeleid, maar wat er nu precies op elke foto is te zien, wordt niet altijd even duidelijk. Aparte bijschriften zouden zeker verhelderend zijn geweest.

Desondanks een bezoek waard. Dat kan nog tot 20 november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten