zondag 14 november 2010

Stichting Cavak toont volop filmtalent


Dat er in Zeeland verrassend veel filmtalent rondloopt, blijkt elk jaar onder meer tijdens Delta Shorts, onderdeel van Film by the Sea. Sinds enige tijd zet ook de Stichting Cavak zich actief in om amateurfilmmakers te ondersteunen en onder de aandacht te brengen. Dat dat mooie resultaten kan opleveren bleek vrijdagavond in het Spiegeltheater in Middelburg, waar de oogst van dit jaar werd vertoond.

De aandacht ging vooral uit naar wat de Filmstars-competitie (zie ook video van Maximaal TV) hebben opgeleverd. De drie korte films bleken zeer uiteenlopend te zijn, maar allemaal op hun manier geslaagd. Jurylid Raimond van Soest toonde zich ook enthousiast. ,,Met deze kwaliteit kun je zo door naar het Filmfonds en de Filmacademie", zei hij bijvoorbeeld over de bijdrage van Wietske de Klerk.

Groot worden in te kleine kleren, zo heette haar film. Het bleek een poëtische film over 'de scheidslijn tussen kind en volwassene'. Goede opzet, mooi gefilmd. En dan was het nog 'work in progress', benadrukte de maakster. ,,Er komt nog een eindversie."

Dat gold ook voor Gamophrenia van Eddy van Haastert en Rick Hamelink, die een voorlopige versie lieten zien die pas vlak voor de vertoning uit de dvd-brander was gekomen. De film gaat over een gamer voor wie het onderscheid tussen spel en werkelijkheid vervaagt. Het gevoel van opgejaagde vervreemding komt goed over. En de special effects, zoals de televisietoren van Goes die als een raket wordt gelanceerd, zijn opvallend.

Nathalie Pleunis (bekijk ook haar eerdere film Eikel) maakte - samen met Ruben Schouw en Lotta Ivert - met Zilte zoetigheid de meest traditionele film van de drie: een afgerond maar wat voorspelbaar verhaal, op locatie gefilmd in de binnenstad en op de boulevard van Vlissingen. Goed gedaan, maar de andere twee films vond ik net wat sterker.

1 opmerking: