donderdag 4 november 2010

Boekenprijs voor Franca Treur. Of toch niet?

De winnaars en genomineerden van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangen een Zeeuws Meisje in goud, zilver of brons. (Fotografie Christel Cosijn, Big Bang Express BV)
Is het eigenlijk denkbaar dat Dorsvloer vol confetti morgen de Zeeuwse Boekenprijs 2010 niet wint. De veelgeprezen bestseller (100.000 exemplaren) van Franca Treur is toch hét Zeeuwse boek van de afgelopen periode. Bovendien gooide het hoge ogen bij belangrijke literaire prijzen zoals de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs en won het de Selexyz Debuutprijs. Een Zeeuwse Boekenprijs lijkt dan een uitgemaakte zaak.

Toch heeft de jury de afgelopen jaren altijd laten zien haar eigen koers te varen, met soms verrassende uitkomsten. Vijf jaar geleden bijvoorbeeld werd Margriet de Moor met De verdronkene, haar roman over de watersnoodramp, pardoes gepasseerd.

En niet alleen De Moor, maar ook Floortje Zwigtman zag de prijs destijds aan haar neus voorbijgaan, terwijl ze met Schijnbewegingen toch grote indruk had gemaakt in binnen- én buitenland. Korte tijd later werd het boek onderscheiden met zowel de Gouden Uil, een van de belangrijkste literaire prijzen voor Nederlandstalige literatuur, als de Gouden Zoen.

Floortje Zwigtman
Zwigtman is nu opnieuw genomineerd, met Spiegeljongen. Het is de wat mij betreft zeer geslaagde afronding van de imponerende trilogie Een Groene Bloem, waarvan Schijnbewegingen het eerste deel vormde.

Mocht de jury van de Zeeuwse Boekenprijs toch niet kiezen voor Franca Treur, dan lijkt me - zonder iets aan de andere drie genomineerden af te willen doen -  nu alle aanleiding om het werk van Zwigtman ook eens met een Zeeuwse prijs te bekronen.

Ook bij de stemming voor de PZC Publieksprijs is het trouwens spannend. Laatste tussenstand is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten