vrijdag 8 oktober 2010

Nog vijf kandidaten Boekenprijs over

Vijf boeken maken nog kans op de Zeeuwse Boekenprijs 2010, weten we sinds vanmiddag. Het is een shortlist waar maar weinig op af te dingen valt. Allemaal goede boeken, allemaal prijswaardig.

Het is vooral ook aardig om te kijken welke boeken van de longlist, de tien titels die drie weken geleden werden onthuld, het niet hebben gered. Ik vind het eigenlijk alleen jammer dat Wim Hofman de schifting niet heeft doorstaan. Bij poëzie blijft het toch lastig om een hele jury mee te krijgen.

De Historische Atlas van Walcheren heeft het ook niet tot de shortlist geschopt. Het boek leek me in elk geval een voor de hand liggende genomineerde voor de Jan Bruijnsprijs - het beste boek over een Zeeuws onderwerp - maar valt ook daar buiten de boot.

Zeeland - van Nehalennia tot Westerscheldetunnel van Jan Zwemer en Danker Jan Oreel is gelukkig wél kandidaat voor de Jan Bruijnsprijs, met als enige tegenstrever Dorsvloer vol confetti van Franca Treur. Die laatste titel is opvallend, omdat de bestseller ook een van de vijf genomineerden is voor de Zeeuwse Boekenprijs zelf. Dat zou erop kúnnen duiden dat Treur niet de Boekenprijs wint, maar toch wordt bekroond, met de Jan Bruijnsprijs.

Bij de bekendmaking van de genomineerden toonden de aanwezige juryleden zich niet héél enthousiast over Dorsvloer vol confetti. Paul van der Velde had het vooral over de 'enorme pr-campagne' achter de roman. ,,Daar staat of valt het succes van een boek tegenwoordig mee." Ton Brandenbarg probeerde dat nog wat te nuanceren. ,,Als het geen goed boek zou zijn, kun je leuren wat je wil maar dan lukt het toch niet."

De vijf genomineerden (en wat de juryleden erover zeiden):
  • Piet Meeuse: Het kraaien van de haan. Paul van der Velde: ,,Vorig jaar was Meeuse ook genomineerd, toen met Wind! Dat was een essaybundel. Dit is een totaal ander boek. Het is een fantastische reis door de tijd, om je vingers bij af te likken."
  • Floortje Zwigtman: Spiegeljongen. Antoinette Verbrugge: ,,Ik vond het jammer dat ik het uit had. Het was een van de pageturners, echt een meeslepend boek. Het laat zien wat het verschil is tussen echte liefde en behoefte hebben aan iemand en het toont de consequenties van wraak van jaloezie."
  • Antheun Janse: Een pion voor een dame. Ton Brandenbarg: ,,Een indrukwekkende studie en ook nog heel leesbaar. Je blijft het geboeid tot het eind lezen."
  • Marcel Metze: Veranderend getij. Antoinette Verbrugge: ,,Hier moet heel veel werk in hebben gezeten, heel veel onderzoek. In het boek zitten veel ingrediënten voor een mooie tv-serie, met ook wat romantiek erbij."
  • Franca Treur: Dorsvloer vol confetti.
De uitslag en prijsuitreiking zijn op vrijdag 5 november in Middelburg. Dan wordt ook de winnaar van de PZC Publieksprijs, waarvoor alle 44 ingezonden titels in aanmerking komen, bekendgemaakt. Stemmen kan tot die dag hier. De tussenstand is in de kolom hiernaast te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten