dinsdag 26 oktober 2010

Douwe Eisenga steekt de grens over

De faam van de Middelburgse componist Douwe Eisenga strekt zich steeds meer uit ruim over de Zeeuwse en Nederlandse grenzen. Hij heeft de jongste wapenfeiten op een rij gezet:

  • Twee weken geleden beleefde de compositie Theme I haar Engelse première in het Capstone Theatre in Liverpool, uitgevoerd door de Italiaanse pianist Francesco di Fiore.
  • Komende donderdag is de Amerikaanse première van het strijkkwartet Rose Road in de Panasci Chapel in Syracuse (NY). Het stuk wordt uitgevoerd door de Franse cellist Fabrice Bihan en leden van de Syracuse Symphony Orchestra.
  • Op Brilliant Classics - het grootste cd-label van Nederland met een wereldwijde distributie - verschijnt deze maand de 11-delige cd-box Minimal Piano Collection X-XX van Jeroen van Veen & Friends. Eisenga is vertegenwoordigd met vier stukken (City Lines, Les Chants Estivaux, Cloud Atlas, Theme from Wiek) met een gezamenlijk lengte van bijna 60 minuten.
  • Op verzoek van het Italiaanse ensemble Piccola Accademia degli Specchi bewerkte Eisenga de composities Cloud Atlas en Daily Music. Beide werken worden volgend jaar zeker vijf keer gespeeld in Italië.
  • De componist is in gesprek over deelname aan een Minimal Music Festival in Ferrol in Spanje in het voorjaar van 2011.

Een mooie reeks. En terechte internationale erkenning ook, want Eisenga maakt wat mij betreft muziek die het meer dan waard is om gehoord te worden. Luister/kijk bijvoorbeeld - ondanks de zeer matige geluidskwaliteit - naar de video van het eerste deel van City Lines, waarbij Eisenga geïnspireerd werd door Tubular Bells. Opvallend is vooral hoe een min of meer bekend volksliedje (Ain boer wol noar zien noaber tou) erin is verwerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten