zaterdag 16 oktober 2010

Campagnes auteurs horen bij publieksprijs

Zonder twijfel gaat de jury op 5 november een heel mooi boek met de Zeeuwse Boekenprijs 2010 bekronen, maar daarnaast is zeker zo spannend welke uitgave met de publieksprijs naar huis gaat. De verkiezing organiseert de PZC sinds vorig jaar en deze blijkt inmiddels behoorlijk te leven. De afgelopen drie weken werd er al zeker zo'n 1500 keer gestemd.

Vandaag is de nieuwe tussenstand bekendgemaakt. Nadat het jubileumboek van de Jachtclub Veere twee weken de ranglijst ruimschoots heeft aangevoerd, hebben Danker Jan Oreel en Jan Zwemer met hun Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel. 2000 jaar geschiedenis in strip de afgelopen dagen een enorme opmars gemaakt. Met een voorlopige eerste plaats als resultaat.

Uiteraard spelen, al dan niet door de auteurs zelf geïnitieerde, campagnes een rol. Vorig jaar waren Marjon Sarneel en Gillian de Bart daar zeer bedreven in. Sarneel trok uiteindelijk aan het langste eind, dankzij een strak geregisseerde eindspurt.

Dergelijke acties zijn niet te voorkomen en in wezen is er ook niets mis mee. De publieksprijs is bedoeld om het - allerminst tegenvallende - aanbod van Zeeuwse boeken breed onder de aandacht te brengen en daarover enige discussie op te wekken. Dankzij de prijs komen ook titels bovendrijven die niet tot de keuze van de jury behoren en anders wellicht aan de aandacht van het publiek waren ontsnapt. Terecht of juist niet.

Stemmen kan nog tot 5 november op de PZC-website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten