vrijdag 29 oktober 2010

Hans Warren verdient meer eerbetoon


Op een Middelburgse restaurantgevel wordt morgen de tekst van het gedicht Poseidon van Hans Warren (1921-2001) onthuld. Die aankondiging deed me er opnieuw aan denken hoe weinig er in de gemeente Goes - waar hij tientallen jaren woonde en in 2001 ook is overleden - gebeurt om haar grootste literator te herdenken.

Sinds 2005 staat er, op initiatief van Staatsbosbeheer, een plaquette met het gedicht Thuiskeer in Zeeland bij de Deesche Watergang, nabij Kattendijke. Dat is het eigenlijk wel. Natuurlijk is er ook nog het Hans Warrenpad, maar dat is eigenlijk te beschamend om te vermelden.

Het pad loopt weliswaar langs het verkommerde huis aan het Pykjeswegje in Kloetinge waar Warren 44 jaar heeft gewoond - en dat weldra ten prooi lijkt te vallen aan de oprukkende nieuwbouw - maar is eigenlijk gewoon drie keer niks.

Hans Warrenpad
Er had natuurlijk een Hans Warrenlaan moeten komen in de nieuwe Goes/Kloetingse wijk Riethoek, waar net als in het naastgelegen Oostmolenpark alle straten zijn vernoemd naar bekende schrijvers. De gemeente had - oeps! - Warren echter over het hoofd gezien. Dat 's mans homoseksuele achtergrond daarbij een rol heeft gespeeld, zoals wel eens is beweerd, kan onmogelijk vol worden gehouden, aangezien er in Riethoek bijvoorbeeld ook een Gerard Revelaan komt.

Maar goed, in Borssele - waar Warren is geboren, opgegroeid en uiteindelijk ook begraven - herinnert zelfs geen pad aan hem. Er zijn ook geen concrete plannen in die richting. De wethouder zegt het wel 'in gedachten' te houden, maar daar koop je natuurlijk niets voor.

Des te aardiger is het daarom dat de Sport Vereniging Borssele zaterdag 20 november een Hans Warren Wandeling houdt, langs plekken die voor de schrijver van groot belang zijn geweest. Inclusief uitleg én film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten