maandag 11 oktober 2010

Reformatorische striproman van Sela©

Slim bekeken van uitgeverij Prometheus. Met Franca Treurs roman Dorsvloer vol confetti scoorde ze een grote hit en dus is het niet onlogisch dat de uitgeverij ook interesse toonde in het nieuwe werk van Sela©: De weg naar Zoar. Deze graphic novel wordt vrijdag in De Drvkkery in Middelburg gepresenteerd.

De overeenkomsten zijn helder: beiden vrouw, groot talent, afkomstig uit Zeeland en - niet in de laatste plaats - opgegroeid in een reformatorisch milieu, waar ze inmiddels met enige afstand naar kunnen kijken. Prometheus lijkt dan ook te mikken op een herhaling van het 'Treur-effect'.

Toch is Op weg naar Zoar geen Dorsvloer vol confetti-in-stripvorm, want er zijn ook verschillen. In de roman van Franca Treur is het reformatorische milieu uiteindelijk toch decor, de omgeving waarin hoofdpersoon Katelijne een beslissende stap richting volwassenheid zet. In de beeldroman van Sela© staat het geloof zelf meer centraal, de krakende calvinistische zuil.

Het verhaal krijgt, door de droom van hoofdpersoon Sela over de dreigende ondergang van de zuil, een bijna surrealistische lading. De beelden zijn soms behoorlijk heftig, zoals een beeld van Calvijn dat omver wordt gehaald, duidelijk geïnspireerd op wat er in 2003 gebeurde met het beeld van Saddam Hussein na de val van Bagdad.

Sela© heeft daarmee een gewaagd, en wat mij betreft geslaagd, boek gemaakt, dat vooral ook in beeld brengt wat doorgaans alleen maar onder woorden wordt gebracht. Na onder meer de Calvijn-glossy levert de kunstenares opnieuw een bijzonder en vermoedelijk ook spraakmakend project af.

Zie ook:
- Artikel in Reformatorisch Dagblad
- Tv-reportage Omroep Zeeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten