woensdag 13 oktober 2010

Dorsvloer vol confetti - The Movie

Een grote verrassing was het niet, het nieuws dat vandaag naar buiten kwam: de filmrechten van Dorsvloer vol confetti zijn verkocht. De Zeeuwse bestseller van Franca Treur lijkt dus te worden verfilmd. 'Lijkt', want lang niet alle gevallen waarin de filmrechten van een boek worden verhandeld leiden ook daadwerkelijk tot een film.

Column Film, de koper in dit geval, klinkt echter vastbesloten. Volgens Gijs van de Westelaken is het streven de film volgend jaar zomer te gaan opnemen. In - dat staat ook al vast - Zeeland. ,,Dit is een heel belangrijk project voor ons", aldus Van de Westelaken, die het plan voor verfilming al opvatte nog voordat het boek uitgroeide tot een literaire hit. Hij vond de roman vooral fascinerend omdat het nu eens een beeld schetste van een reformatorische jeugd dat niet verstikkend is.

Regisseur wordt Margien Rogaar. Geen heel bekende naam, wel iemand die een aantal mooie korte films en documentaires op haar naam heeft staan. Deze nieuwe film wordt echter wel haar meesterproef. Chris Westendorp heeft de lastige taak een scenario te destilleren uit het boek.

Hoe dan ook, wederom kan Zeeland zich als filmprovincie profileren. Het aantal voorname films dat de afgelopen jaren, geheel of gedeeltelijk, hier werd opgenomen, is inmiddels opmerkelijk. De Storm uiteraard, maar ook bijvoorbeeld Kan door huid heen (winnaar van drie Gouden Kalveren), Atlantis, de televisieserie Annie M.G., Spion van Oranje, Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi en documentaires zoals Zijn verloren land en onlangs nog Zeeuwse ridders.

Het is een omvangrijke oogst, wat mede kan worden toegeschreven aan Leo Hannewijk van Film by the Sea, die de Nederlandse filmwereld enthousiast heeft weten te maken voor Zeeland. Inclusief Gijs van de Westelaken, die Vlissingen regelmatig bezoekt. ,,Het is mijn favoriete filmfestival", zegt hij zelfs. Een première van de Dorsvloer-film bij Film by the Sea ligt wat hem betreft dan ook voor de hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten