vrijdag 26 november 2010

Vleeshal laat de innerlijke stem klinken

Soms raakt een expositie je, omdat je even totaal op het verkeerde been wordt gezet en het inzicht pas geleidelijk doorbreekt. Innere Stimme, momenteel in De Vleeshal in Middelburg, is er zo een. Een bijzondere ervaring.

De hal lijkt leeg bij binnenkomst, ís ook echt leeg, afgezien van wat bezoekers die rondlopen of stilstaan. Maar verder is er niets te zien. Geen kunstwerk, geen tentoonstelling. Er klinkt alleen stemmige woordloze muziek, die in de verte doet denken aan Gregoriaans. Hemels bijna.

Wie wat langer verblijft, merkt dat het gezang niet van een cd komt, maar door een aantal 'bezoekers' wordt voortgebracht. Ze doen niet continu mee, maar altijd zingt er wel iemand. Dat maakt het fascinerend. En tegelijk ontroerend.

De bedenker ervan is de Duitse kunstenaar Olaf Nicolai. Zijn uitgangspunt was Humoresque, een pianostuk van Robert Schumann. De partituut ervan bevat een extra sleutel voor de innerlijke stem, de Innere Stimme. Aangezien het gaat om een solostuk voor piano, kan deze sleutel niet worden gespeeld en blijft dus een verborgen melodie. Nicolai laat deze in De Vleeshal wel klinken, vier uur per dag.

Een aanrader.


Innere Stimme duurt nog t/m 12 december en is dagelijks, behalve op maandag, open van 13.00 tot 17.00 uur.

2 opmerkingen:

  1. De beeldende kunst toont zich hier een keer in een superieure vorm. Een zeer bemoedigende tentoonstelling. Bravo Olaf, bravo Lorenzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig dat op deze mooie tentoonstelling zo enthousiast gereageerd wordt. hein

    BeantwoordenVerwijderen