zaterdag 20 november 2010

Helder signaal tegen het dédain


Of het veel zal uithalen, valt sterk te betwijfelen. Dat neemt niet weg dat de cultuursector, landelijk én provinciaal, vandaag een mooi signaal heeft afgegeven. En wat mij betreft is dat vooral een signaal tegen het dédain waarmee in toenemende mate over kunst en cultuur wordt gesproken.

De Zeeuwse sector koos gelukkig niet zozeer voor een schreeuw, maar voor een muzikale invulling, met de gelegenheidscompositie In Zee van Douwe Eisenga. De opkomst was aanzienlijk: enkele honderden mensen. Een duidelijke minderheid nam, met instrument, actief deel aan de uitvoering van het muziekstuk; de rest klapte mee of keek goedkeurend toe.

Het is verheugend dat zo'n actie (relatief) veel mensen op de been brengt die zich keren tegen de tendens om cultuur alleen maar als linkse hobby weg te zetten. Daarmee wordt het belang van de sector ernstig tekortgedaan. Bezuinigen is onvermijdelijk, maar onevenredig snoeien op cultuur levert, kijkend naar de totale rijksbegroting, weinig op terwijl de gevolgen desastreus kunnen zijn.




Bekijk ook de video's van de PZC en Watisnouje.nl:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten