vrijdag 6 februari 2009

Complexe eenvoud in Vleeshal


Groot uitgevallen mikado-stokjes en vlaggetjes. Veel meer is het, welbeschouwd, niet wat Riccardo Previdi (Milaan, 1974) in De Vleeshal in Middelburg laat zien. Toch is het een complexe en zeer doordachte vorm van eenvoud. Fraktur, zoals zijn eerste solotentoonstelling in Nederland heet, wordt morgen (zaterdag) officieel geopend.

Zoals bijna elke exposant in De Vleeshal speelt Previdi in op het karakteristieke, dominante karakter van het gebouw zelf. Hij verbindt elementen uit heden en verleden: de gotiek, het gotische schrift, Illuminatie, Gutenberg en de uitvinding van de boekdrukkunst met hedendaagse massamedia, moderne vormen, graffiti en gothic.

De lijnen van de tegels van de hal keren in andere gedaanten terug op de 'vlaggen' en in de aluminium buizen. Sterk uitvergrote fragmenten van de letter g spelen een spel met de muren van de ruimte en een tekst aan de muur markeert Previdi's schatplichtigheid aan de Amerikaanse schrijver en rapper Rammellzee en diens Gothic Futurism.

Het is allemaal bepaald niet eenvoudig te doorgronden. Previdi's gedachtengang leidt tot vergaande abstracties en conceptuele vondsten. En die moeten - zegt hij - op zichzelf en dus zonder achtergrondinformatie óók genietbaar zijn. Maar dat is maar één laag. ,,Het is net als bij Mondriaan. Die horizontale en verticale lijnen zijn mooi, maar als je weet dat bomen het uitgangspunt waren, wordt het toch een stuk boeiender."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten