zondag 4 januari 2009

Warm onthaal voor een koud bad


Literatuur, beeldende kunst en muziek kwamen vanmiddag samen in de Drvkkery in Middelburg. Daar werd deel 127 uit de vermaarde Slibreeks (de Zeeuwse reeks van literaire kleinoden) gepresenteerd: Een koud bad van Peter Swanborn uit Rotterdam.

Swanborn verbleef in november drie weken in deWillem3 in Vlissingen en schreef daar tientallen gedichten over verdronken Zeeuwen. Daarvan zijn er 24 terechtgekomen in Een koud bad. Beeldend kunstenaar Niels Smits van Burgst maakte er illustraties bij met drogenaald/monotype.


Peter Swanborn (l) en Aarnout de Bruyne, hoofdredacteur van de Slibreeks.

De Middelburgse componist Christian Blaha bewerkt de poëzie tot een liederencyclus die in mei in de Grote Kerk in Veere in première gaat, uitgevoerd door een strijkkwartet en bariton Rob van der Meule. Eind dit jaar verschijnt de cyclus ook op cd.

Negen liederen heeft Blaha inmiddels gereed. Daarvan waren er bij de presentatie vanmiddag vier voor het eerst te horen. Swanborn had zaterdag al de repetitie bijgewoond. ,,Alles valt op zijn plek", zei hij. ,,En dat allemaal in zo'n korte tijd. Dat is voor mij iets wonderbaarlijks."


Rob van der Meule.

De presentatie vond plaats in een speciale editie van drukkerijmiddelburg.nl. Daarin was ook Otto de Kat (ofwel oud-uitgever Jan Geurt Gaarlandt) te gast, wiens Julia volgens het personeel van de Middelburgse boekhandel het mooiste boek van 2008 is. De Kat was ook verantwoordelijk voor de mooiste uitspraak van de middag. Over zijn band met deze provincie zei hij: ,,Zeeland ligt op de bodem van mijn ziel."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten