woensdag 7 januari 2009

Kniknie & Reid


(Vernon Reid. foto Bill Douthart)

Zeker in de wat drukkere periodes stuurt directeur Willem Kniknie van Muziekpodium Zeeland meerdere malen per week berichten per rond. De boodschap is steevast dezelfde: 'zie toch wat voor bijzonders we nu weer in huis hebben; dit is uniek, niet te missen'.

En eigenlijk heeft hij altijd gelijk. Waar voorganger Ad van 't Veer sterk gehecht was - en is - aan bepaalde Xenakis- en andere stokpaardjes, is Kniknie niets te gek. Als het maar goed is. En zijn blik is daarbij zeer breed, van oude muziek tot extreme jazz.

Het zijn lang niet altijd omvangrijke doelgroepen die hij bedient, maar bijzonder en hoogstaand is het vrijwel altijd. De programmering die hij daarnaast voor het Jazzfestival Middelburg verzorgt - met afgelopen jaar grootheden als Maceo Parker, Archie Shepp en (God hebbe zijn ziel) Esbjörn Svensson - is ronduit indrukwekkend.

Ook de voorjaarsprogrammering 2009 van Muziekpodium Zeeland ziet er weer imposant uit. Vooral op gitaargebied beschikt Kniknie blijkbaar over benijdenswaardige contacten, want de klappers zitten - na bijvoorbeeld Marc Ribot en John Scofield - opnieuw in die hoek, met als onbetwiste uitschieter Vernon Reid. En dan heb je het wat mij betreft over een echte hoogheid. Voor wie hem niet kent: hij was de grondlegger van Living Colour. Om het geheugen op te frissen:



Dinsdag 17 februari zal Reid met de Yohimbe Brothers in De Spot in Middelburg optreden. Dat is al bij voorbaat een gedenkwaardige avond, zoals Kniknie er zonder twijfel meer in petto heeft.

Yohimbe Brothers - Psychopathia Mojosexualis (live)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten