donderdag 26 maart 2009

Filmfestival met Zeeuws tintje


Gaat Film by the Sea vreemd? Je zou het bijna denken als je nu Breda bezoekt. Leo Hannewijk van het Vlissingse evenement heeft nu ook daar, in verbazingwekkend korte tijd, een festival opgezet. Iets korter weliswaar - vijf in plaats van tien dagen - met zeker niet met minder ambities. Onder de medewerkers zijn ook diverse Film by the Sea-mensen en er zijn meer kleine dwarsverbanden. Zo wordt de nieuwe MustSee-bioscoop in Breda, waar het festival gisteravond werd geopend, bestierd door Peter Serneels, voorheen bedrijfsleider bij CineCity in Vlissingen.

Toch is het International Film Festival Breda echt iets anders. Niet opgezet als nevenvestiging van Vlissingen, maar op verzoek van de gemeente Breda, die er - enthousiast geworden door Film by the Sea - samen met de provincie ook flink wat geld in heeft gestoken. Nadrukkelijk door de overheid gedragen dus. Verder wil het IFFB zich profileren door zich vooral te richten op nieuwe media en beeldcultuur, terwijl FbtS film & literatuur als core business heeft. En de sfeer in Vlissingen blijft toch iets bijzonders.

De opening had een imposant hoogwaardigheidsbekledersgehalte, met onder anderen prins Constantijn, prinses Laurentien, minister Plasterk, een stoet aan staatssecretarissen, representanten van provincie en gemeenten (ook uit Zeeland) en een schier eindeloze reeks Bekende en Minder Bekende Nederlanders. De dresscode 'feestelijk' bleek zeer ruim geïnterpreteerd te zijn en had net zo goed 'alles mag' kunnen luiden. Film by the Sea luidt het festival altijd black tie in en toch heeft het wel wat dat tout Zeeland zich één keer per jaar massaal in smoking en galajurk hijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten