zaterdag 3 oktober 2009

Vlagvertoon bij opening festival

Het was, gisteravond in het Scheldetheater in Terneuzen, een wat merkwaardige opening van de 21e editie van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen.

In plaats van de standaardtoespraken over het belang van cultuur in het algemeen en het onderhavige evenement in het bijzonder gingen de sprekers vooral in op het Zeeuws-Vlaamse ongenoegen, eerder op de dag breed geventileerd in Middelburg, en de verstoorde verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen.

En zo gebeurde het bijvoorbeeld dat - terwijl de genodigden zich nog op het buffet stortten en met hooguit een half oor naar de redevoeringen luisterden - gedeputeerde Harry van Waveren (nota bene uit Goes) ineens met de Zeeuws-Vlaamse vlag stond te zwaaien. Die zou, zei hij in navolging van burgemeester Jan Lonink ('die vlag moet niet door de verkeerde mensen gevoerd worden'), juist een symbool van eenheid moeten zijn in plaats van verdeeldheid:



Luc Carbonez, de Belgische ambassadeur in Nederland die het festival officieel mocht openen, benadrukte dat hij - ondanks de Westerschelde-perikelen - gelooft in een vruchtbare samenwerking tussen België en Nederland. In Zeeuws-Vlaanderen gebeurt dat al, aldus Carbonez. Hij memoreerde dat festival zelf samenwerkt met De Bijloke in Gent en wees ook op de wijze waarop Terneuzen bij de aanpak van de drugsproblematiek rekening heeft gehouden met de zuiderburen. ,,Laat het tot voorbeeld strekken voor een bredere samenwerking tussen Nederland en België."



En ja, het ging ook nog even over muziek. Wybe de Graaf, voorzitter van het festival, kondigde voor volgend jaar een samenwerking met Het Zeeuws Orkest aan. Ook wordt in 2010 de jeugd meer bij het evenement betrokken en komt er mogelijk, als opmaat, een openluchtconcert in augustus.

Het openingsconcert werd verzorgd door het Nationaal Orkest van België, met bekende werken van onder anderen Mendelssohn (ouverture van Ein Sommernachtstraum) en Tsjaikovski (zesde symfonie). Hoogtepunt was het Vioolconcerto in D op. 77 van Brahms, met als excellerende solist de uit Armenië afkomstige Hrachya Avanesyan.

Het festival duurt tot en met 17 oktober. Voor programma zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten