vrijdag 10 oktober 2008

Chabots Zicht op Zeeland

 
Wie de Charley Toorop-tentoonstelling in Boijmans bezoekt (vooral doen, zie mijn eerdere post) mag toch vooral niet vergeten even over te steken naar het Chabot Museum. Daar is sinds dinsdag de expositie Zicht op Zeeland te zien.

Centraal staan de acht maanden in 1933 die Henk Chabot in Vrouwenpolder doorbracht. In die Zeeuwse omgeving ontstond een ongekende 'explosie van creativiteit', met als resultaat tientallen schilderijen, tekeningen en beelden. Die grote innerlijke drang is ook voelbaar en zichtbaar in het expressionistische werk, dat bijna ruw is gemaakt - de verf wordt op alle denkbare manier aangebracht - maar toch virtuoos en overtuigend is.

Chabot beeldde ook regelmatig de Zeeuwse bevolking af. Het lijken karikaturen, met hun vervormde gestalten en handen als kolenschoppen. ,,Dat hij niet het dorp is uitgejaagd en met stront is overgoten, vind ik een wonder", zegt Carel Blotkamp, een van de samenstellers van de expositie, in een korte film die in de kelder van het pand is te bekijken. Toch was het werk zeker niet karikaturaal bedoeld.

 
Vrouwenpolderse boerin
(1933).

Het Chabot Museum is gevestigd in een witte villa uit 1938, de tijd van het Nieuwe Bouwen, net zoals het nabijgelegen Huis Sonneveld. Een prachtig pand. Zo mooi, dat het helaas soms wel de aandacht van de tentoonstelling afleidt.

 
Boer (1934), met uitzicht (2008).
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten