zaterdag 4 oktober 2008

Pickering Player


Vandaag de Pickering Player bekeken, de digitale toevoeging aan het nieuwe Bløf-album Oktober (zie ook Bløf op weg naar Oktober). Het is een mooi, waardevol extraatje, want het heeft veel te bieden en wordt bovendien steeds aangevuld.

Je 'wandelt' - zoals was beloofd - rond in het Pickering House bij Dublin, waar het album is opgenomen. Daar zijn diverse kamers te betreden en her en der zijn elementen aan te klikken, die weer leiden naar teksten, filmpjes en geluidsopnames (waaronder diverse demo's). De bandleden vertellen bijvoorbeeld over het opnameproces en hun instrumenten.

Goed dat ook de crew aan bod komt, zoals Eus van Veggel over de gitaren van Paskal Jakobsen. Of geluidstovenaar Marty Brugmans, die opgetogen is over de wijze van opname ('live', zonder overdubs). Niet eerder was de sfeer en bezieling zo goed hoorbaar, zegt hij. ,,Dat heeft me absoluut aan het denken gezet en ook wel verrast."

Paskal houdt onder meer een mooi verhaal over het belang van de rust in de muziek. ,,De stilte is de vijfde muzikant." En drummer Norman Bonink vertelt over de zelf opgelegde uitdaging om alleen met brushes in plaats van stokken te werken. ,,Met brushes kun je letterlijk dingen aan elkaar vegen."

De opnames van de dertien Oktober-nummers zijn ook te bekijken, vastgelegd met acht camera's. De kijker is zelf de regisseur en kan voortdurend van camerastandpunt wisselen. De enorme concentratie van de band is zicht- en voelbaar. Mooi is ook te zien hoe vooral Bas Kennis kunstgrepen moet uithalen om alles toch in één keer te kunnen spelen.


Hoe je ook over de muziek van Bløf en dit album denkt, met de Pickering Player levert de band opnieuw iets bijzonders af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten