maandag 27 oktober 2008

Zeeuwse Boekenprijs



Vrijdag wordt-ie weer uitgereikt: de Zeeuwse Boekenprijs. Ook wel de Appels met Peren Bokaal genoemd, want het blijft een onmogelijke prijs. Als het onderwerp of de auteur ook maar iets met Zeeland van doen heeft, mag een boek meedingen.

En dus zitten bijvoorbeeld Jacques Hamelinks poëziebundel De Dame van de Tapisserie en Van Drees tot Bos, Arie van der Zwans beschrijving van de geschiedenis van de PvdA, dit jaar bij de vijf genomineerden. Prima boeken hoor - en op zich ook wel prijswaardig - maar ik krijg er toch geen Zeeuws gevoel bij.

Dat geldt wel voor de andere drie kandidaten. Maar ja, hoe beoordeel je het Zeeuws etymologisch woordenboek van Frans Debrabandere? Taalkundig zal het allemaal dik in orde zijn, maar het ligt niet op mijn nachtkastje.

Het academisch gehalte is toch al hoog dit jaar, want ook het proefschrift van Ruud Paesie over de (veelal Zeeuwse) illegale goederen- en slavenhandel in het begin van de achttiende eeuw (Lorrendrayen op Africa) staat op de kortlijst. Een boek dat zeker prijswaardig is, want Paesie is erin geslaagd wetenschap met leesbaarheid te combineren en heeft bovendien heel veel nieuwe informatie boven tafel gehaald.



De laatste kandidaat is Donkere palissaden van Pauline van Lynden. Een fraai boek over... paalhoofden. Verbazingwekkend hoe boeiend dat onderwerp kan zijn. Van Lynden vertelt er in woord en beeld veel over en de vormgeving is erg mooi. Het is misschien niet het diepgravendste boek van de vijf, maar in elk geval wel degene waar mijn hart naar uitgaat.

Maar, zoals de afgelopen jaren is gebleken, de koers van de jury van de Zeeuwse Boekenprijs laat zich nauwelijks voorspellen. Eén winnaar is al wel duidelijk, als de informatie op de website van het Zeeuws Tijdschrift actueel is: de publieksprijs (de Jan Bruijnsprijs) gaat naar Waèr a 't arte vol van is..., de Zeeuwse vertaling van het bijbelboek Hooglied. Met illustraties van Jopie Minnaard-Verheijke, die vanavond in Heinkenszand ook al Cultuurprijs Borsele in ontvangst nam.

Update 1 november: En de winnaar is... Pauline van Lynden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten