vrijdag 17 oktober 2008

Middelburg (ZM)-Enkhuizen (ZZM)

 
Was de afgelopen dagen aan het Markermeer en bezocht daar onder meer het Zuiderzeemuseum, dat onder leiding van Erik Schilp zeer de moeite waard is geworden (één dag volstaat eigenlijk niet voor een bezoek). De wetenschap dat Schilp met Valentijn Byvanck van het Zeeuws Museum het directeursduo van het nieuwe Nationaal Historisch Museum gaat vormen, doet je ook met wat andere ogen naar het museum in Enkhuizen kijken.

Wie er rondloopt begrijpt goed waarom Byvanck Schilp heeft gevraagd samen naar Arnhem te gaan. De geestverwantschap is onmiskenbaar (zelfs de huisstijlen van beide musea passen opvallend goed bij elkaar), vooral als het gaat om het steeds verbinden van het cultureel erfgoed met hedendaagse ontwikkelingen. Zag ook geslaagde technieken om bezoekers op even onderhoudende als leerzame wijze te informeren. Zoals een multimediale, interactieve presentatie over het werk van een conservator, die een huis uit het begin van de 20e eeuw moet inrichten.

Net als het Zeeuws Museum schakelt het Zuiderzeemuseum regelmatig kunstenaars in. In het kader van het zestigjarig bestaan is in het buitenmuseum nu zelfs een complete kunstroute uitgezet, met werk van onder anderen Atelier Van Lieshout, Studio Job en Michael Samuels.

Eén ding zat me toch niet helemaal lekker: die ondertitel Land of water. Een aardige meertalige woordspeling, leek het, maar de Franse vertaling (Pays d'eau) deed me toch weer zo'n puur modieuze Engelse kreet vermoeden. Waarom dan toch?

 
Werk van Studio Job.

 
Werk van Michael Samuels.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten