zaterdag 18 oktober 2008

Racoon in De Mythe in Goes


(foto Rob Walbers)

Vanavond voor de derde keer dit jaar (na de clubtour in maart in het Arsenaaltheater in Vlissingen en in september het optreden bij het Zeeland Nazomerfestival) naar Racoon, deze keer in De Mythe in Goes. Heb ze inmiddels al vele malen gezien, maar deze keer overtrof de band toch al mijn verwachtingen.

Je verwacht in het theater rustige, 'uitgeklede' versies van de bekende liedjes. Die waren er óók, maar veel nummers klonken vooral ánders, soms zelfs steviger dan op de plaat (zoals de nieuwe single Before You Leave), maar vooral verrassend, zoals de versies van Happy Family, Start A War (een 'Paolo Conte-uitvoering', zoals Bart van der Weide het zelf noemde), My Town (lees: Goes) en het sluitstuk Thinking Of You. Er werd zelfs een gloednieuw nummer gespeeld: Rudest Behaviour, meen ik dat-ie heet. En dat klonk niet verkeerd.

Maar wat me vooral trof was het rijkelijk citeren uit de muziekgeschiedenis, waarmee Racoon haar schatplichtigheid bewees aan diverse grootheden. Het begon al met het intro: Teardrop van Massive Attack. Later 'onthulde' gitarist Dennis Huige dat hij de riff van Laugh About It regelrecht heeft ontleend aan Blackbird van The Beatles, dat ook wordt uitgevoerd. Net voor de pauze was er een adembenemende uitvoering van Hallelujah, in de versie van Jeff Buckley. Na de pauze zong en speelde het viertal, dat opnieuw was aangevuld met toetsenist Manu van Os, enkele nummers gezamenlijk rond één microfoon op bluegrass-achtige wijze, waaronder de klassieker Man Of Constant Sorrow.

Zelden klonk Racoon zo geïnspireerd en overtuigend.

Setlist:
1. Teardrop
2. Run Out
3. Good And Ugly
4. Never Alone
5. Whatever Song
6. Blackbird
7. Laugh About It
8. Mrs. Angel
9. Brother
10. Clean Again
11. Happy Family
12. Hallelujah

(pauze)

13. Man Of Constant Sorrow
14. Lucky All My Life
15. Walk Away
16. Before You Leave
17. Lose Another Day
18. Rudest Behaviour (?)
19. Start A War
20. Love You More
21. My Town
22. Close Your Eyes

(toegift)
23. Bedroom Floor
24. Thinking Of You

Geen opmerkingen:

Een reactie posten