woensdag 20 augustus 2008

Ver van familie

Vandaag naar buiten gebracht: de grote Indische film van Marion Bloem, Ver van familie, gaat bij Film by the Sea in Vlissingen in première. Het is de film die Bloem, ook bekend als schrijfster en beeldend kunstenaar, al vele jaren wilde maken, wat nu eindelijk is gelukt doordat stichting Het Gebaar er een substantieel bedrag in wilde investeren.

Het resultaat mocht ik twee weken geleden in Amsterdam alvast zien. Er zit een opvallende dubbelheid in de - met zichtbare toewijding gemaakte - film. Aan de ene kant is het een grootscheeps project: een productie van maar liefst 2,5 uur met tientallen bekende en minder bekende Nederlanders die eraan meewerken. Tegelijkertijd is het ook een 'kleine' film, die niet of nauwelijks geschikt is voor de bioscoop, maar vooral via de filmhuizen zijn weg zal vinden.

Voor mensen met een Indische achtergrond lijkt Ver van familie me bijna verplichte kost. Anderen zullen wat meer moeite hebben om in het verhaal getrokken te worden, maar uiteindelijk wordt het kijken toch beloond. Terence Schreurs, die de rol van Barbie speelt, is een aangename verrassing. Datzelfde geldt voor Anneke Grönloh, in de rol van grootmoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten